Weekend docenten 2

Ponda O’Bryan werd als tiener geïnitieerd in de traditionele Wintiritmes van Suriname.Hij ontwikkelde zich als allround-percussionist en studeerde Latin-percussion bij Raoul Burnet, Steve Boston en aan het Rotterdams conservatorium.In 1980 begon hij met zijn djembestudie bij djembemeester Fode Youla uit Guinee. Ponda speelde in “Afrika djole” het eerste West-Afrikaanse djembe-ensemble in Europa.
Hij heeft tientallen reizen naar Guinee en Mali gemaakt waar hij bij verschillende djembegrootmeesters de diverse stijlen bestudeerde. Bij Famoudou Konaté (Hamana), bij Fadouba Oulare (Sankaran/Kouranko) bij Sega Sidibe (Wassolon/Mali).
Nog steeds gaat hij elk jaar weer terug om te spelen bij traditionele feesten en ceremonies.In West-Afrika is Ponda een gerespecteerde “djembefola”.
Vanaf 1985 ontwikkelde hij zijn eigen lesmethodiek. Hij heeft als geen ander het vermogen de traditionele West-Afrikaanse muziek in een voor ons begrijpelijke methode om te zetten.Hij staat te boek als autoriteit op het gebied van de Malinkestijl en is een zeer goede en trendsettende
docent met een schat aan informatie op het gebied van muziek en traditie.
Veel spelers en docenten hebben bij Ponda gestudeerd en maken nu zelf ook gebruik van zijn les methodiek.Hij is een van de weinige leraren buiten Afrika die nog op traditioneel ambachtelijke wijze jongeren opleidt tot “djembe fola”.

          Ponda O’Bryan                                                        Fanti O’Bryan      

4 Ponda 0'Bryan 2fanti foto dwdd

 

 

 

 

 

Fanti O’Bryan kreeg op tweejarige leeftijd een trommel van zijn vader. Toen hij vier was trad hij mee op en was al heel jong te zien in verschillende kinderprogramma’s op de televisie.Als tienjarige maakt hij een tour met vader Ponda en de broers Konate. Daarna speelde hij onder andere met Famoudou Konate, Mansa Camio ,Adama Drame, Fadouba Oulare en Sega Sidibe. Hij was jarenlang de eerste solist van “Wulabakan Junior Percussion Ensemble”.Fanti is de eerste van de generatie djembekinderen,  die net als in Afrika op heel jonge leeftijd zijn begonnen. Ook hij is in Guinee, Senegal en Gambia geweest en speelt net als zijn vader alle Afro-Surinaamse drums.Op vijftienjarige leeftijd kreeg hij een prijs als meest talentvolle jonge Surinaamse percussionist en is een van de meest gevraagde Afro-Surinaamse drummers zowel op het gebied van de Kawina als ook de Wintidrums.Fanti geeft op een leuke manier les volgens de methodiek van Ponda en verzorgt de lessen voor starters en beginners. Fanti is als docent aangesloten bij de V.D.O.N.Hij word door het hele land gevraagd gevraagd als solist bij dansworkshops van nationale als ook internationale dans docenten.