Ponda O’Bryan

Ponda O’ Bryan werd als tiener geïnitieerd in de traditionele Wintiritmes van Suriname. Hij ontwikkelde zich als allround-percussionist en studeerde Latin-percussion bij Raoul Burnet, Steve Boston en aan het Rotterdams conservatorium.In 1980 begon hij met zijn djembestudie bij djembemeester Fode Youla uit Guinee. Ponda speelde in “Afrika djole” het eerste West-Afrikaanse djembe-ensemble in Europa.
Hij heeft tientallen reizen naar Guinee en Mali gemaakt waar hij bij verschillende djembegrootmeesters de diverse stijlen bestudeerde. Bij Famoudou Konaté (Hamana), bij Fadouba Oulare (Sankaran/Kouranko) bij Sega Sidibe (Wassolon/Mali).
Nog steeds gaat hij elk jaar weer terug om te spelen bij traditionele feesten en ceremonies.In West-Afrika is Ponda een gerespecteerde “djembefola”.
Vanaf 1985 ontwikkelde hij zijn eigen lesmethodiek. Hij heeft als geen ander het vermogen de traditionele West-Afrikaanse muziek in een voor ons begrijpelijke methode om te zetten.Hij staat te boek als autoriteit op het gebied van de Malinkestijl en is een zeer goede en trendsettende
docent met een schat aan informatie op het gebied van muziek en traditie.
Veel spelers en docenten hebben bij Ponda gestudeerd en maken nu zelf ook gebruik van zijn les methodiek.Hij is een van de weinige leraren buiten Afrika die nog op traditioneel ambachtelijke wijze jongeren opleidt tot “djembe fola”.